Heel veel mensen maken zich hieraan schuldig, zonder het in de gaten te hebben. Het is dan ook een teken van onbewustheid als je over alles en iedereen een waardeoordeel hebt. Het gebeurt best wel regelmatig dat ik mensen hun negatieve mening hoor ventileren, achter de rug om van iemand die ze voor het eerst zien. Zonder eerst even na te denken, wordt er een ongefundeerd oordeel op de ander afgevuurd.

Om een voorbeeld te geven: Een tijdje terug liep er aan de overkant van mijn straat iemand die ik goed ken. Een kennis die bij mij was, reageerde bij het zien van deze dame meteen met ‘kijk, die dikzak’. Ik was plaatsvervangend geschokt en zelfs met schaamte vervuld door deze reactie. Toevallig weet ik dat deze ‘dikzak’ ongelooflijk verdrietig is over haar overgewicht en hier nota bene niks aan kan doen.
Dit is slechts een voorbeeld, maar ga maar eens op een willekeurig terras zitten en houd je oren open. De waardeoordelen -vooral vrouwen lijken hier een patent op te hebben- vliegen je om de oren. Er is werkelijk altijd wel iets dat bij de ander niet in de smaak valt en er meteen uitgegooid moet worden.

Ik heb het geluk dat ik ‘achter de mens’ kan kijken. Dat wil zeggen, dat ik in de meeste gevallen kan zien waarom iemand is zoals hij is. Dat is af en toe best handig, want het helpt in ieder geval om met (bijna) iedereen compassie te hebben. Er loopt immers niemand op deze aardbol rond waar geen geschiedenis achter zit. Deze geschiedenis bepaalt hoe iemand eruitziet of hoe iemand zich gedraagt. Dat is inderdaad niet altijd even aangenaam, maar daar is in veel gevallen een goede reden voor. En die reden kennen wij niet. Vandaar dat iedereen onze compassie verdient.
Jezus zei het 2000 jaar geleden al: Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen. Het zou de mens sieren als hij hieraan denkt, eer hij weer een ongefundeerd waardeoordeel op de ander loslaat.

Ik schreef eerder al, dat het een teken van onbewustheid is als je je hieraan schuldig maakt. Het betekent tevens dat je nog behoorlijk wat negativiteit in je hebt. En dat je deze negativiteit nog niet voldoende kunt beheersen. In een hoger bewustzijn is er geen plaats meer voor negativiteit en onbeheerstheid. Deze negativiteit gebruik je ook nog eens om daar een ander mee te raken. Dat is bijna te vergelijken met het afschieten van een pijl op de ander. In de fysieke wereld een misdrijf! Gedachten zijn machtige krachten, die kunnen opbouwen of afbreken. Met het geven van negatieve waardeoordelen maak je je dus schuldig aan het afbreken van een ander.

Nota bene: Het is niet voldoende om enerzijds deze gedachten in je hoofd toe te laten, maar anderzijds op tijd in te slikken. Het enige wat je hiermee verbetert, is je zelfbeheersing. Je moet leren je bewust te worden van je negatieve gedachten en deze niet meer toe te laten. Want wat jij bij een ander doet, doet die ander ook bij jou. Hoe voelt dat? Kwetsend? Precies! Doe het dan ook niet bij een ander. Laat iedereen dus gewoon in zijn waarde. De meeste mensen hebben het al moeilijk genoeg om hun eigen kruis te dragen. Daar hebben ze geen waardeoordelen van een ander bij nodig.