Corona heeft meerdere betekenissen, waaronder ook ‘lichtkrans’. Dat vind ik zo’n mooi beeld, dat ik het graag gebruik om de spirituele achtergronden van deze crisis uit te leggen. De cirkel met lichtkrans staat in deze blog dan ook symbool voor de mens. In onze cirkel, waarvan de kern het absolute hoogtepunt is, kunnen wij ons vrij bewegen. Als we daarbij de grenzen van deze cirkel respecteren, stralen wij een prachtig licht uit!

Maar helaas is deze cirkel rekbaar en gaan veel mensen buiten hun cirkel leven. Want daar is het leven veel leuker en gezelliger. De verleidingen buiten onze cirkel zijn ongekend. Je hoeft je werkelijk geen minuut van de dag te vervelen. Er is altijd wel een voorstelling, festival, concert, restaurant te bezoeken of reisje dat je kunt maken. Het aanbod binnen de amusements- en toeristenindustrie is de laatste jaren volkomen buiten proportie geraakt, en kan men gerust decadent noemen.

Zo’n halve eeuw geleden was er nog niks van dit alles. Mensen bewogen zich toen allemaal in hun eigen cirkel en hadden meer aandacht voor elkaar. Buiten deze cirkel was er nauwelijks iets te beleven.
Was vroeger dan alles beter? Zeker niet, maar de waarheid ligt zoals altijd in het midden.
De situatie op dit moment verleidt mensen continu om buiten hun cirkel te leven. En hoe verder je buiten je cirkel leeft, hoe groter de afstand tot je kern wordt.

In deze crisis werd de amusementsindustrie als eerste uitgeschakeld. Door deze uitschakeling werd inzichtelijk hoe omvangrijk deze is. Wil deze crisis blijvend effect hebben, zullen hier koppen moeten rollen. Maar dit gaat vanzelf al wel gebeuren.
Mensen kunnen zelfs door deze ‘onthouding van vermaak’ afkickverschijnselen ervaren. Het was tot nu toe ook wel heel eenvoudig om weg te vluchten van je eigen middelpunt. Omdat de crisis niet alleen Nederland treft, maar ook de ons omringende landen, zijn er ook geen ontsnappingsmogelijkheden meer. Zolang die er nog waren, zag je mensen zelfs de grens over trekken om daar nog het laatste restje vertier mee te maken. Hoezo verslaafd?!

Nu zitten we dan zoveel mogelijk thuis, ontdaan van alles wat het leven zo leuk lijkt te maken. De meesten zullen zichzelf opnieuw uit moeten vinden. Terug naar de basis, begrensd door ieders persoonlijke cirkel, op zoek naar ons ware middelpunt. Want daar speelt zich het leven af waarvoor we op aarde zijn gekomen.

De crisis dwingt ons dus, om weer onze plaats binnen de cirkel in te nemen. En daarbinnen op zoek te gaan naar wat werkelijk belangrijk is. Als je dit niet meer gewend bent te doen, kan het behoorlijk confronterend zijn. Je bent waarschijnlijk niet voor niks buiten je cirkel gaan leven. Maar het loont om de confrontatie aan te gaan.
Misschien dat je van deze blog het idee gekregen hebt, dat amusement en reizen niet oké is. Maar dat is het zeker wel. Maar dan als een soort extraatje en niet als een standaard levensstijl. Omdat de mens dit inzicht zelf niet meer had, moest de geestelijke wereld wel ingrijpen.