Als tiener had ik gedurende 4 jaar last van buikpijn, zonder te weten dat het om een blindedarmontsteking ging. Mijn moeder was van mening dat alles vanzelf overging als je er geen aandacht aan schonk. Toen ik na die 4 jaar het huis uitging, belandde ik vrij snel daarna in het ziekenhuis. Volgens de artsen net op tijd, het had niet langer mogen duren. Pijn is dus altijd een signaal om aandacht aan te schenken!

In 1982 startte ik een praktijk als natuurgeneeskundig therapeut. Hier werd ik geconfronteerd met cliënten die gewend waren dat de dokter met een pilletje hun pijn wegnam. De heersende mening was dat iedere ziekte of pijn je overkwam, waardoor er dus niet naar een oorzakelijk verband werd gekeken. Ik had juist tijdens mijn opleiding geleerd, dat er wel degelijk een verband was en dat geen ziekte je zomaar overkomt. Soms lag een oorzaak ook in een vorig leven, maar daar kon je in de jaren ‘80 al helemaal niet mee aankomen. Het was moeizaam werken destijds, want cliënten wilden uiteraard heel graag beter worden, maar liever niet naar zichzelf kijken.

Dat er vroeger heel anders naar pijn werd gekeken, heeft voor velen verregaande gevolgen gehad. De cultuur in die tijd was anders: niet flauw doen, door de pijn heen gaan en dat vaak jarenlang. Deze harde opstelling naar jezelf kan tot diverse ziektes leiden. Iedere pijn is een signaal om naar binnen te kijken. Behalve iets uit een vorig leven of in onze huidige levensstijl, kan ook een negatieve manier van denken tot pijnklachten en ziektes leiden. Voor veel mensen is dat een gek idee. Hoe kan ik ziek worden van wat ik denk? Als je meestal positief kunt denken en bijna altijd in balans bent, is er weinig aan de hand. Maar zodra er een langdurige disbalans in leefstijl en/of denkwijze is, kan dit tot lichamelijke verstoringen leiden.

Ook langdurige negatieve emoties, zoals wrok, haat, verbittering, ontevredenheid, verdriet enz. kunnen op den duur het lichaam aantasten en tot een ziekte leiden. Uiteraard kun je ook een ziekte ontwikkelen door blootstelling aan schadelijke stoffen. Meestal begrijpen we dan het verband wel. Het verband tussen negatieve emoties en ziektes is veel minder bekend.

Spiritueel schrijfster Christiane Beerlandt heeft een soort van encyclopedie geschreven “De Sleutel tot Zelf-Bevrijding”, waarin ze van 1300 ziektes de psychologische oorsprong beschrijft. Ik heb een aantal keren van klanten gehoord, dat ze hun ziekte daarin hadden opgezocht en zichzelf in de omschrijving herkenden. Na een en ander te hebben aangepakt, konden ze zelfstandig hun ziekte oplossen. Uiteraard staat dit belangwekkende boek standaard op de plank in De Rode Amaryllis. Het is met € 59,00 niet goedkoop, maar een bijbel voor het leven.

Behalve zelfreflectie is in tijden van pijn of ziekte ook zelfcompassie heel waardevol. Kijk hiervoor naar jezelf als naar een kind. Vraag je af wat het nodig heeft en geef het dat. Wees dus mild en liefdevol naar jezelf, maar ga tegelijkertijd ook de oorzaak te lijf. Dan ga je hopelijk een lang en gezond leven tegemoet!