Dominantie is -figuurlijk gezien- een spel dat je met jezelf of met een ander kunt spelen. Speel je het spel met jezelf, heb je in de meeste gevallen iets te maskeren en bijna altijd is dat onzekerheid. Je voelt je heel klein, maar maakt je heel groot.
Door dominantie uit te stralen, kunnen anderen niet om jou heen en dat is precies wat je wilt. Dat deze eigenschap je niet heel geliefd maakt, heb je niet altijd in de gaten of negeer je gemakshalve. Dominantie is dus een soort van rollenspel dat je met jezelf speelt, omdat je hoopt dat je het hiermee beter redt dan met onzekerheid.
Ik maak hierbij bewust de vergelijking met een rollenspel, omdat je niet jezelf wilt zijn, maar in plaats daarvan een andere rol aanneemt.
Aangezien dominantie slechts een masker is, lost het je eigenlijke probleem niet op. Integendeel, het werkt eigenlijk alleen maar tegen je. Mensen die zich in hun onzekerheid kwetsbaar durven opstellen, zijn daarentegen veel vaker geliefd en gerespecteerd. Zij krijgen onze compassie, de dominante onze weerstand.

Je onzekerheid kan veroorzaakt zijn door negatieve gebeurtenissen in je jeugd of in een vorig leven, of door beiden. Het is de basis waarmee je dit volwassen leven begonnen bent.
Werk in plaats van aan je dominante uitstraling aan de verbetering van je zelfvertrouwen. Dat kan op velerlei manieren, bijvoorbeeld door bepaalde krachtsporten uit te oefenen, coaching en therapie of door zelfhulpboeken. Zoek naar een methode die bij jou past en werk je omhoog tot een mooi mens met zelfvertrouwen. Er is dan geen reden meer om het spel dat dominantie heet nog te spelen.

 Er is nog een manier waarop je met het rollenspel dominantie geconfronteerd kan worden. Namelijk wanneer je te maken krijgt met de dominante ‘ander’. Dat kan in de vorm van een ouder, partner, collega of vul zelf maar in. Als dit contact jou veel problemen oplevert, schuilt hierin voor jou een levensles.
Deze dominante persoon hoeft helemaal niet dominant te zijn, maar kan dit in het contact met jou wel zijn. Jullie spelen in dat geval een rollenspel om jou te spiegelen.
Zoals hierboven beschreven, staat dominantie lijnrecht tegenover onzekerheid. Omdat hierin een levensles schuilt die gewoonlijk niet goed begrepen wordt, wordt het kind door de dominante ‘ander’ nog kleiner dan het al was, vraagt de partner de scheiding aan en de medewerker solliciteert elders. Dat is heel erg jammer en een gemiste kans. Natuurlijk mag je het ouderlijk huis verlaten, de scheiding aanvragen of ander werk zoeken, maar pas nádat je jezelf zo krachtig hebt gemaakt dat je geen probleem meer hebt binnen dit rollenspel.
De dominantie van de ander legt jouw onzekerheid bloot. De les hierin te leren is, jezelf zo sterk te maken dat de ander jou niet meer kan overheersen. Ben je uit het rollenspel gestapt voordat je dit geleerd hebt, is de kans groot dat je weer zo’n ongelijkwaardige relatie tegenkomt.
Ik kan mij voorstellen dat dit confronterend voor jou kan zijn als je je net in een dergelijke situatie bevindt. Het is echter altijd zinvol om onze levenslessen aan te gaan, anders komen wij keer op keer dezelfde situaties tegen. Dus aanvaard dankbaar het dominantie-rollenspel als jou dit aangeboden wordt. Het is een geschenk van de geestelijke wereld!